Nu var det 1931 – 9 juni

Regnet fortsätter under tisdagen fram till lunch. Hallström har huvudvärk hela dagen men den lättar framemot kvällen. Lönnberg och Hallström sitter hemma någon timma på förmiddagen och skriver på rapporten. Därtill var det en rad räkningar som måste betalas. I den sydöstra delen av schakt 3 påträffas flera större stenar som kan vara en del av ”en inre krets”.

Trots det våta vädret ägnas mycket tid åt att bära runt fototornet för att dokumentera undersökningen. Även den inlånade brandstegen kommer till användning. Schakt 3 och 4 ”gå fort fram” och var färdiggrävda innan klockan fyra. Trots det utökar de arbetsstyrkan med ytterligare en man, mest beroende på att Hallström börjar förstå att undersökningen kommer ta mer tid i anspråk än beräknat. Kvällen ägnar han åt framkallning av fotografier och dagboksskrivande, samt ”tédrickning hos Andersson”.

 

* * *

Detta är ett utdrag ur boken ”Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé” från 2013 skriven av Joakim Goldhahn. Valda delar av boken kommer publiceras i redigerad form på Hallbild.se. Du kan se tidigare och kommande inlägg om Bredarör genom att söka ”Bredarör”. Vill du läsa boken från pärm till pärm kan du beställa den genom att skriva till förlaget Artres Liberales. Boken kostar 310 kronor + porto och är på 640 sidor.