Nu var det 1931 – 13 juni

Lördagen den 13 juni börjar med att de lyfter av plåthuven över Bredarör. ”Grävningen fortskrider raskt […] Hela det centrala röset plockas bort till stenbotten […] med undantag av 2 breda stenvallar mot SO och NV hörnen”. Jorden sållas. ”Vi rensa upp Prinsgraven vid sydändan”. Mellan den stora och den lilla hällkistan påträffar de flera ”hällar på kant, vars läge ser egendomligt ut”.

Prinsgraven.

Lönnberg har födelsedag kommande dag och far därför klockan 3 hem till sin mamma för att firas. ”Han är ganska dålig i fötterna”. Forssander står i mörkerrummet och framkallar film hela eftermiddagen. Holm var åter på besök. ”Han dillar om Balkåkrafyndet, att det kan ha hittats i graven och kan som vanligt inte ge någon grund för sitt påstående mer än att Sven Nilsson säga det”. De avslutar dagens arbete klockan 5 med avlöning. Kvällen ägnas åt middag hos Areschoug. På väg dit ”får vi se Holm stega i” riktning mot fyrkanten. ”Det lär visst vara hans vana om kvällarna”. Det är full bjudning hos Areschoug och ”mycket trevligt”. De dricker grogg och pratar minnen om resor och äventyr. Vid hemgången får Forssander och Hallström en flaska dansk akvavit. En gåva ”som emottogs tacksamt”.

* * *

Detta är ett utdrag ur boken ”Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé” från 2013 skriven av Joakim Goldhahn. Valda delar av boken kommer publiceras i redigerad form på Hallbild.se. Du kan se tidigare och kommande inlägg om Bredarör genom att söka ”Bredarör”. Vill du läsa boken från pärm till pärm kan du beställa den genom att skriva till förlaget Artres Liberales. Boken kostar 310 kronor + porto och är på 640 sidor.