Nu var det 1931 – 15 juni

Måndagen den 15 juni var mulen och blåsig. Vid niotiden på förmiddagen stöter regnet till. Mot eftermiddagen var blåsten ”våldsam” och det hällregnar.

”Det finns inget dåligt grävväder, bara dåliga grävkläder…”

Undersökningen går på halvfart. De köper virke. Kistan skyddas återigen mot regn genom ett temporärt tak och i skydd mot regnet börjar två inhyrda stenarbetare knacka loss den cement som lades som en ram på de dekorerade hällarna på 1860-talet. ”Det blir ett mödosamt arbete […] två dar – tre dar?”, suckar Hallström. När cementen väl knackats itu går det lättare och ”på en timme var det hela färdigt”. De frilagda hällarna gör ett starkt intryck på Hallström:

”Det är en märkbart befriande känsla när nu stenarnas oregelbundna konturer sticka upp i stället för den där stela och släta cementkanten. Det hela får en ursprungligare friare, men också ett mer gripande intryck, nästan våldsamt suggestivt.”

Jorden från framrensningen av rösets botten sållas noggrant. Fru Forssander är ute vid fyrkanten och tar farväl eftersom hon skall resa hem ”till sin lille pojke”. Lönnberg flyr regnet och beger sig in till Kivik för att renrita de uppmätta nivåkurvorna. Hallström ringer ”Sofiero men vederbörande väntas ej komma förrän i kväll”. Kronprins Gustaf Adolf var som bekant en person med stort intresse för forntiden. I sållmassorna påträffas en ”tand av människa från jorden ovan bottnen å ovansidan väster om kistan”. Trots det hårda vädret trivs Hallström. Kaffet på eftermiddagen är ”angenämt”.

Efter middagen får Hallström kontakt med kronprinsens adjunkt som hälsar att de skall komma över för att se monumentet. Hallströms fru Astrid har skrivit en artikel om undersökningen för en tidning som han läser igenom och rättar. Kvällen avslutas med en kvällspromenad med Mattsson på hamnpiren. ”10-tidens skymning är underbar i denna idyll. Dagbok. Kojning klockan 11”.

* * *

Detta är ett utdrag ur boken ”Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé” från 2013 skriven av Joakim Goldhahn. Valda delar av boken kommer publiceras i redigerad form på Hallbild.se. Du kan se tidigare och kommande inlägg om Bredarör genom att söka ”Bredarör”. Vill du läsa boken från pärm till pärm kan du beställa den genom att skriva till förlaget Artres Liberales. Boken kostar 310 kronor + porto och är på 640 sidor.