Nu var det 1931 – 17 juniOnsdagen den 17 juni avslutar de upprensningen kring centralröset. Tält och material flyttas och området snyggas upp varefter det fotograferas.

Grävnigen fortskrider under uppsikt av den piprökande Hallström.

Förmiddagen ägnar Hallström åt dagboksskrivning. De beställer en flygfotografering över området av löjtnant L. Hägglöf från Flygskolkåren vid Ljungbyhed. De påträffar en hel del djurben under sållningen söder och sydväst om hällkistan. På eftermiddagen gör sig sommaren påmind och Hallström och Forssander går ned till havet för ett dopp. ”Härligt. Cirka 20 grader i lagunen och 12 utanför”. De nya schakten visar sig vara sten- och jordrika. Kvällen tillbringar de i sällskap med Mattsson och hans skrönor om det gamla Kivik.

* * *

Detta är ett utdrag ur boken ”Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé” från 2013 skriven av Joakim Goldhahn. Valda delar av boken kommer publiceras i redigerad form på Hallbild.se. Du kan se tidigare och kommande inlägg om Bredarör genom att söka ”Bredarör”. Vill du läsa boken från pärm till pärm kan du beställa den genom att skriva till förlaget Artres Liberales. Boken kostar 310 kronor + porto och är på 640 sidor.