Nu var det 1931 – 19 juni

Fredag 19 juni. Arbetet koncentreras till centralröset. Två såll är i arbete. Landshövdingen kommer på besök. Han gör ett djup intryck på Hallström: ”mannen var verkligen så fascinerande i sin lugna trygghet att jag bara njöt av honom”. Holm tittar förbi. Fotografering från den egenhändigt tillverkade träställningen fortsätter. Grävningen går raskt. ”Fynd av en femöring 1881”.

Fredagen den 19 juni, femöring från 1881.

Forssander och Lönnberg dokumenterar bottenröset söder om hällkistan. Fram emot kvällen når de hällkistans norra gavelsten. Kvällen avslutar de med en visit hos Areschoug. ”Grogg – så promenad på piren”.

* * *

Detta är ett utdrag ur boken ”Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé” från 2013 skriven av Joakim Goldhahn. Valda delar av boken kommer publiceras i redigerad form på Hallbild.se. Du kan se tidigare och kommande inlägg om Bredarör genom att söka ”Bredarör”. Vill du läsa boken från pärm till pärm kan du beställa den genom att skriva till förlaget Artres Liberales. Boken kostar 310 kronor + porto och är på 640 sidor.