Nu var det 1931 – 20 juni

Lördagen den 20 juni bjöd på sovmorgon med brevskrivning. Det har regnat under natten. Väl vid fyrkanten är det ”uppenbart att en del av karlarna tappat sugen en smula”. Arbetet går trögt. De flyttar träställningen till området sydost om graven, ”bilder i nästan fågelperspektiv tagna”. Dokumentationen fortsätter av bottenröset väster och söder om hällkistan. ”Intill det östra utspridda partiet av mittröset” påträffar de ”en stor och djup grop ner i den ursprungliga markytan”. Hallström blir exalterad. Fler liknande gropar dyker upp i närområdet. Det är ”inget kol” i dem ”men ibland rätt svart jord” som fortsätter ned till botten av groparna. De innehåller ”en del knytnävesstora stenar, men ej mycket”. Han noterar att ”några av dem ha karaktären av att vara skörbrända”. Vidare påträffar han en del ”ben och djurtänder (häst, får)” i groparna, ”troligen tillhörande graven”. På eftermiddagen kommer Holm för att låna Hallströms kiviksarkiv. Kvällen ägnar Hallström åt middag och promenad till Vitemölla där det är dans om aftonen.

Hallström redogör för ett möte med fröken Holm på posten tidigare på dagen i sin dagbok. Hon berättar en sällsam skröna om Arvid Andersson från Brösarp som var en känd samlare av fornsaker. I början av seklet hade han funnit en stor hästtand i Bredarör som han tog med sig hem. Det skulle han få ångra:

”På natten vaknade han av att han hörde en ryttare komma. Han steg upp och öppnade ett fönster och såg ut. Ingenting. Senare (en annan natt?) vaknade han igen av att höra en ryttare och såg åter efter. Fick då se ryttaren som kom mycket nära och var lång. I munnen syntes hans tänder i bland dem ett hål efter en tand som felades. I detta hål förde ryttaren in sitt finger, därmed antydande att han har förlorat en tand. Andersson fick i flera dagar ingen ro, men lade så tanden tillbaka i graven och fick åter lugn.”

* * *

Detta är ett utdrag ur boken ”Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé” från 2013 skriven av Joakim Goldhahn. Valda delar av boken kommer publiceras i redigerad form på Hallbild.se. Du kan se tidigare och kommande inlägg om Bredarör genom att söka ”Bredarör”. Vill du läsa boken från pärm till pärm kan du beställa den genom att skriva till förlaget Artres Liberales. Boken kostar 310 kronor + porto och är på 640 sidor.