Nu var det 1931 – 26 juni

Fredag och strålande sol. Stenhögar forslas bort varpå utsikten mot Kivik återigen framträder. Undersökningen fortsätter som vanligt. Hallström fotograferar ”huset” som de byggt över hällkistan.

Huset som Hallström byggde över kistan för att testa sin rekonstruktionsidé.

Kivlingar söker upp Hallström med yxor och andra fornsaker som de funnit i trakten. Lönnbergs fot gipsas. Forssander ritar profiler. Hallström är upptagen med alla besökare. De bjuds in till Äsperöd på middag på kvällen. De finner ännu en mikrolit. De promenerar på hamnpiren innan middagen. Holm kommer på besök ”och återlämnar Sjöborg, som fyllt honom med ny visdom […] och löst flera svåra problem”. Jo, jo. Middagen på Äsperöd börjar vid niotiden. Det blir en minnesvärd kväll. På vägen hem förblindas Hallström av kvällningens skönhet: ”Kvällen är underbar med den sköna himmelen över det ljusgrå havet. Hanö fyr blinkar i fjärran. Vi måste ner till vår egen strand och tillbedja”. Kojning vid kvart över tolv.

* * *

Detta är ett utdrag ur boken ”Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé” från 2013 skriven av Joakim Goldhahn. Valda delar av boken kommer publiceras i redigerad form på Hallbild.se. Du kan se tidigare och kommande inlägg om Bredarör genom att söka ”Bredarör”. Vill du läsa boken från pärm till pärm kan du beställa den genom att skriva till förlaget Artres Liberales. Boken kostar 310 kronor + porto och är på 640 sidor.