Nu var det 1931 – 29 juni

Morgonen därpå, måndagen den 29 juni, är Hallström dålig. Han beger sig tappert ut till fyrkanten men måste hem till sängen efter en timme. Lönnberg med ”klumpfoten” får leda undersökningen. De tror sig ha drabbats av ”Tutankhamons förbannelse”. De finner tvärpilar och ornerade krukbitar strax ”söder om gropen”. Röset runt kistan bryts upp, marken rensas och jorden sållas. Kapten Hägglöf från Ljungbyhed cirklar över gravområdet med en jagare och fotograferar. Utifrån dessa fotografier ser vi att det är en vacker och solig dag. På himlavalvet vandrar några enstaka cumulusmoln.

Flygfoto över fyrkanten den 29 juni.

På eftermiddagen drar det ihop sig till regn. Stora gropen grävs färdig. Hallström intar middag i ”horisontalt läge”. Han har 38,5 grader i feber. Hallström somnar tidigt efter att Lönnberg tagit diktamen för hans dagbok.

* * *

Detta är ett utdrag ur boken ”Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé” från 2013 skriven av Joakim Goldhahn. Valda delar av boken kommer publiceras i redigerad form på Hallbild.se. Du kan se tidigare och kommande inlägg om Bredarör genom att söka ”Bredarör”. Vill du läsa boken från pärm till pärm kan du beställa den genom att skriva till förlaget Artres Liberales. Boken kostar 310 kronor + porto och är på 640 sidor.