Nu var det 1931 – 1 juli

Onsdag den 1 juli. Undersökningen närmar sig sitt slut men ännu återstår några intensiva dagar i fält. Några av undersökningens viktigaste fynd görs de kommande dagarna. Fynden utgörs av små bronsfragment och ben av människa, både brända och obrända, som återfanns i den smyckade hällkistan. På morgonen är Hallström något bättre och ”troligen feberfri”. Lönnberg kommer vid halv åttatiden. ”Vi göra som igår – han far ut till fyrkanten och jag tar frukost liggande”. Han klarar av att klä på sig själv, men inte att snöra sina skor. ”Bölden fortfarande hård och stor”. En sjuksyster kommer och lägger om ett nytt förband. Halv tio kommer Lönnberg och de far ut till fyrkanten. Efter att ha delegerat arbete tar Hallström ”bilen ensam och kör till Simris. Härlig dag”. Doktorn är inte villig att skära i bölden än, vilket Hallström tycker är ”märkligt [för en] kirurg”.

Åter på Kivik hittar de ännu en ”hjärtformig pilspets + en tand (homo?) i sållning av jord från och i närheten av gropen närmast väster om kistan”. I kårran norr om monumentet har karlarna fått fram ett tidigare okänt röse som är tolv till 14 meter i diameter och en meter högt. Hallström låter dem hållas eftersom han tror det är ett röse från yngre bronsålder. Lunchen intas på Moria ”trots svårigheter att sitta, men huvudet har piggnat till sig äntligen och krafter och vilja komma igen äntligen. Lönnberg har ordnat med en stöttålig sandal för sin gipsfot”.

Vid fyrkanten fortsätter det som vanligt. Kistan nalkas från alla håll. Samtliga av kistans hällar verkar vara väl förankrade i ”gruset” vilket förvånar Hallström. De är större än vad han trott. ”Detta gör att kistan kommer att bli betydligt mer monumentalt – mer ståtlig och imponerande men det vållar också bekymmer eftersom jag räknat med kistan som en relativt låg”. Huset som han byggt inför restaureringen måste därför höjas. Vid lunch kommer löjtnant Hägglöf med sina fotografier. Hallström fann ”vissa av bilderna utmärkta”. Lönnberg fortsätter Forssanders arbete och ritar profiler av kistan och klagar över trötthet och en ömmande fot. ”Abraham hade 49 betalande vid graven idag”. Dagen avslutas i sällskap med Mattsson och Capelin. Visor och skrönor avlöser varandra. Liksom tuting och grogg. Hemkommen vid nio väntar en sjuksyster som lägger om ett nytt förband. Därefter dagbok. Kojning kvart i elva.

* * *

Detta är ett utdrag ur boken ”Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé” från 2013 skriven av Joakim Goldhahn. Valda delar av boken kommer publiceras i redigerad form på Hallbild.se. Du kan se tidigare och kommande inlägg om Bredarör genom att söka ”Bredarör”. Vill du läsa boken från pärm till pärm kan du beställa den genom att skriva till förlaget Artres Liberales. Boken kostar 310 kronor + porto och är på 640 sidor.