Nu var det 1931 – 7 juli

Tisdag morgon den 7 juli väcks Hallström av Cappelin klockan sex. Han är trött och kaffesugen. Han klär sig på en kvart. Det är en strålande morgon vilket piggar upp. De skall ut och fiska ål med några lokala fiskare, ”Tryggve med bror”. De ror ut till en ålhomma som vittjas. Fångsten i första fällan består av tio ålar. Hallström fascineras av fiskarna och deras kunskaper. De orienterar sig hela tiden efter landmärken likt Mallerör vars läge blir ”än mer imponerande” för Hallström. Allt som allt får de åtta kilo ål under turen. ”Det var roligt att se karlarna arbeta i den tunga båten, som skötte sig storartat i dyningen”. Han gläder sig över att ”äntligen få se stranden och trakten utifrån havet. Trevligt folk också”.

Efter en efterlängtad frukost beger sig Hallström till fyrkanten. Avstädning står på programmet. Hällarna bärs bort. Holm och Areschoug kommer på besök. Den senare tas med till Tittut där undersökningen av ett medeltida gravfält och huskonstruktioner pågår under ledning av Lönnberg. Hetta. Efter hemkomsten tar Hallström en tupplur innan Holm kommer förbi vid halv nio för att ”resonera Kungagrav”. De avbryts av Lönnberg som tar med sig Hallström till Äsperöd för att ta avsked av Areschoug. ”Jag är mindre hågad, men onekligen skönt att komma från Holm”, skriver Hallström. De är där vid nio och ”mottogs gästfritt”. De blir kvar till kvart i elva. ”Whiskey är bra för tanden” skriver Hallström, ”likaså starka cigarrer”. Som avskedspresent erhåller Hallström ”gammal genever – Lönnberg gammal torr sherry. Minnen från lunden!”. Dagbok till tolv.

* * *

Detta är ett utdrag ur boken ”Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé” från 2013 skriven av Joakim Goldhahn. Valda delar av boken kommer publiceras i redigerad form på Hallbild.se. Du kan se tidigare och kommande inlägg om Bredarör genom att söka ”Bredarör”. Vill du läsa boken från pärm till pärm kan du beställa den genom att skriva till förlaget Artres Liberales. Boken kostar 310 kronor + porto och är på 640 sidor.