Nu var det 1931 – 23 juni

Midsommarafton inföll detta år tisdagen den 23 juni. Arbetet fortgår som vanligt. Hällarna söder om den smyckade hällkistan förundrar Hallström. ”Har Sjöborg rätt i alla fall att det är en kista? Men varför stå denna gavel då så lågt? Å andra sidan om det skulle vara en gång in till en äldre grav, så pekar ju gången käpprätt åt skogen. Ett sådant väderstreck på en gång kommer jag ej ihåg”. Hallström dokumenterar det hela med en serie fotografier. Strax därefter påträffar de ett antal tänder i området. Hallström kan inte avgöra om de tillhört en människa eller ett ”svin eller liknande, vilket gör att jag fruktar för de tidigare anträffade människotänderna”. Vid lunch utlyser Hallström ett beting för resten av arbetsdagen, de stora högarna av sten från röset skall forslas bort, varefter ”det blev en sabla fart”. Halv två lägger de ihop för dagen. Dagens fynd anges vara en ornerad krukskärva som påträffas en och en halv meter söder om kistans södra gavel i stenålderstorven jämte en del ben. Ytterligare en grop har påträffats invid de förra.

Midsommaraftonen har Hallström, Lönnberg och Forssander bestämt sig för att fira hos den gemensamma vännen Ludvig Nobel (1868–1946) i Båstad. Nobel var en forntidsintresserad affärsman som bland annat hade varit med och bekostat restaureringen av Lugnarohögen i Halland. De for halv två och efter att hämtat upp fru Forssander i Ängelholm kom de fram kvart i åtta. Vädret var underbart vackert. Nobel bjöd på till fest på Strandhotellet. Efter en lång middag i sällskap med kända och okända vänner till Nobel, kommer de i ”säng vid 2-tiden”.

* * *

Detta är ett utdrag ur boken ”Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé” från 2013 skriven av Joakim Goldhahn. Valda delar av boken kommer publiceras i redigerad form på Hallbild.se. Du kan se tidigare och kommande inlägg om Bredarör genom att söka ”Bredarör”. Vill du läsa boken från pärm till pärm kan du beställa den genom att skriva till förlaget Artres Liberales. Boken kostar 310 kronor + porto och är på 640 sidor.