Nu var det 1931 – 30 juni

På tisdagens morgon har febern gett med sig och gått ned till 37,8. Hallström drar på sig kläder och far ut till fyrkanten. Han måste få en överblick: ”bulan bara svullnar och härdas och blir olidligare för varje dag. Bristen på sömn är det värsta och att inte kunna vila – ens sittande. Fint väder och vacker färd. Jag sitter inte i bilen – jag hänger”. Lönnberg ser att han är krasslig och skjutsar honom till lasarettet i Simrishamn. Bölden är ”inte mogen än att skäras” men doktorn pressar ut delar av dess innehåll. Hallström beordras komma åter dagen efter. ”Stakars mig”. Lönnberg har besvär med en visdomstand som måste dras ut. Hallström får ”lägga [sig] på en gräsmatta tills Lönnberg kommer”.

Åter på Kivik till lunch. Hallström måste hem och vila sig. Klockan halv tre kommer Lönnberg tillbaka. Tanden och foten plågar honom och han måste i koj. Som en ståndaktig soldat far Hallström ut till fyrkanten, någon måste ju vara där. De är utan någon som helst tvekan drabbade av Kivikhövdingens förbannelse!

Under eftermiddagen hittar de flera intressanta fynd direkt norr om kistan, bland annat en hjärtformad pilspets i flinta, en oxeltand (homo?), ett stycke av en flintsåg, använd som eldslagningssten, 7 små bronsbitar (troligen bronsålder), flera tväreggade pilspetsar och en mikrolit, ”allt i såll av mig”. Middag intar Hallström liggande. Även Lönnberg ligger och äter. Båda är dåliga. Den ena värre än den andre. Hallström upptäcker att han kan sova korta stunder om han ligger ”framåtstupad”.

Framåt kvällen kvicknar han till. Poeten Cappelin har anlänt. Kvällen ägnar han i glada vänners lag samt ”åt visor av alla slag, men även historier”. Cappelin och Mattsson är givna huvudfigurer ”som överträffade varandra”. Hallström dricker grogg och spriten lindrar. ”Roligt var det och alla voro glada”. Halv tolv stapplar en utmattad Hallström i säng.

* * *

Detta är ett utdrag ur boken ”Bredarör på Kivik – en arkeologisk odyssé” från 2013 skriven av Joakim Goldhahn. Valda delar av boken kommer publiceras i redigerad form på Hallbild.se. Du kan se tidigare och kommande inlägg om Bredarör genom att söka ”Bredarör”. Vill du läsa boken från pärm till pärm kan du beställa den genom att skriva till förlaget Artres Liberales. Boken kostar 310 kronor + porto och är på 640 sidor.